BENVINGUTS!

Hola, som la Laia Q, la Laia G, La Cristina, el Xavi  i el Joel.

Som de l'escola PROA del curs de 5è-B i estem treballant el projecte de l'aparell digestiu.

Ens agrada llegir, la natació sincroritzada, els scooters, l' "handbol" i el bàsquet.

Els nostres colors preferits el rosa, el turquesa, el verd, el taronja i el blau.

Ens hem esforçat molt per fer el nosrtre "blog"i us convidem a visitar-lo.

LES PARTS

A l'aparell digestiu hi ha moltes parts: boca, glàndules salivals, faringe, esòfag, fetge, estómag, pàncrees, duodè, colon, intestí gruixut, intestí prim i anus.

boca

parts

faringe o esofag

parts

fetge

parts

estòmag

parts

pancreas

parts

LES  PAPIL.LES GUSTATIVES

Les papil·les gustatives es troben a la llengua, hi ha 6 papil·les gustatives (dues es repeteixen: el salat i l’ àcid) i, gràcies a elles, obtenim el sentit del gust:

  

A l’extrem pots sentir el dolç.

 

Als dos costats del dolç pots sentir el salat. (En dos llocs pots sentir el salat )

 

A l’altra punta del dolç hi ha l’amarg. En aquest cas només n'hi ha un.

 

Entre els salats i l’amarg hi ha els àcids.

 

L’Umami es troba en el centre i ens aporta aquell gust “saborós” dels aliments.

 

  

  PER A QUÈ SERVEIX ?

El viatge de l’aliment

En aquesta imatge podem observar totes les parts de l’aparell digestiu. Per començar, podem observar la boca que és per on triturem l’aliment. Després, trobem la faringe. És un tub que transporta l’aliment a través del coll. Seguidament, l’esòfag que es troba al nostra pit i serveix per transportar l’aliment de la faringe a l'estomac. Aquí és on fem la digestió. L'estómac té les glàndules, les quals produeixen el suc gàstric (serveix per dissoldre l’aliment).

 

Al costat de l'estómac hi ha el fetge que té un líquid que desfà l’aliment triturat. Al costat de l'estómac hi ha el fetge que pesa 3kg aproximadament en un adult. Serveix per acabar de triturar bé l’aliment.

 

I, finalment, trobem els intestins: el prim i el gruixut. El prim fa la digestió dels aliments mitjançant les glàndules i condueix l’aliment al gros. En canvi, el gruixut absorbeix el líquid dels aliments i els converteix en excrements. Aquests excrements són expulsats per l’anus.

 

 

 

COM FUNCIONA?

 

Quan el menjar entra per a la boca, les dents i els queixals trituren el menjar i, conjuntament amb la saliva, el comencen a desfer. Després, l’aliment baixa per l’esòfag fins arribar a l’estómac. És aquí on el menjar s’atura i es torna a triturar fins aconseguir una pasta molt líquida. Llavors va als budells. En aquest moment,  els budells separant els aliment bons, els quals seran enviats a la sang i servirà pel nostre creixement i bon funcionament. D’altra banda, el menjar que sobra passa dels budells a l’anus. En aquest moment, és quan tenim ganes de fer les nostres necessitats i expulsem el menjar que no ens serveix.

HÀBITS SALUDABLES

- Mastegar a poc a poc per a triturar completament els aliments. D'aquesta manera es faciliten els processos digestius posteriors i s'estimula la salivació.
- Raspallar-se les dents després de cada menjada, sobretot després de prendre substàncies ensucrades, per a eliminar les restes d'aliments i utilitzar fil dental per a netejar perfectament l'espai entre les dents on el raspall no pot arribar. Anar al dentista com a mínim un cop a l'any.
- Respectar les hores de menjades procurant no menjar fora d'elles per a no sotmetre l'aparell digestiu a un treball continu.
- No prendre begudes ni menjars excessivament calents, ja que poden produir la irritació de les mucoses de la boca, de la faringe i de l'esòfag; no abusar dels aliments picants, ja que provoquen la irritació de la mucosa de l'estómac.
- Netejar-se les mans abans de menjar i assegurar-se que els aliments i begudes que s'ingerixen estan en perfecte estat per a impedir tant infeccions com intoxicacions alimentàries.
- Consumir aliments amb suficient quantitat de fibra per a afavorir el moviment intestinal i l'avanç dels aliments i l'expulsió de la matèria fecal i evitar l'estrenyiment.
- Realitzar activitat física de manera habitual, ja que contribueix a prevenir l'estrenyiment.
- Evitar les begudes alcohòliques. La ingesta excessiva d'alcohol de forma continuada produeïx lesions irreversibles en el fetge i el pàncrees i afavorix el càncer d'estómac i d'esòfag.
- No fumar. Com ja saps, el tabac conté un gran nombre de substàncies nocives per a la salut. L'aparició de càncer de llavi, boca i estómac, així com d'alguns tipus d'úlceres, està relacionada amb el consum de tabac.

CURIOSITATS

 1- Quan empassem, una tapadora anomenada “epiglotis”, cobreix la tràquea per impedir que el menjar pugui entrar a l'aparell respiratori.

 

2- L'estomac té un capa mucosa protectora, si no tingués aquesta capa els sucs gàstrics digeririen l’estómac.

 

3- Els aliments passen de 3 a 5 hores a l'estómac i de 6 a 20h dins l’intestí

Per exemple, una hamburguesa esta gairebé un dia per fer el seu recorregut.

HI HAVIA UNA VEGADA...

Un dia una nena es va menjar una bitxo (“guindilla”) i això és dolent per l'aparell digestiu. Tot i així, l'aparell digestiu va reaccionar com un heroi. Això és el que va passar: la llengua va avisar a tots que la nena s’havia menjat un aliment molt picant.

Llavors, quan va passar per la faringe va fer que l’aliment passes molt ràpid. L’ esòfag  va portar el bitxo a l’estómac que va barrejar els aliments fins aconseguir una massa. Això va fer que el picant no fos tan fort. Tot seguit, va passar per l’ intestí prim i més tard pel gruixut. Seguidament, pel recte i finalment per l’ anus. D’aquesta manera el bitxo va ser expulsat ràpidament del cos i no va causar cap inconvenient.

LA NOSTRA MAQUETA