BENVINGUTS!

Som alumnes de 5èB de l'escola Proa. eEs diem: Helena , Laia S , Èric T , Claudi i Èric A.   

Estem estudiant l'aparell cardiorespiratori.

Som amables, responsables, simpàtics i treballadors.

Ens agrada molt fer esport i estar de vacances. Les nostres aficions són jugar a handbol, voleibol i futbol. 

APARELL RESPIRATORICom funciona?

L’aparell respiratori funciona fent dos moviments: la inspiració i l’expiració:

 

  • INSPIRACIÓ: el diafragma baixa, augmenta la caixa toràcica i l’aire entra als pulmons.


EXPIRACIÓ: el diafragma puja, es redueix la mida de la caixa toràcica i l’aire dels pulmons surt a l’exterior.

Quines parts formen l’aparell respiratori?

 

L’aparell respiratori està format per: les fosses nasals, la faringe, la laringe, la boca, la tràquea, els pulmons, els bronquis, els bronquíols i el diafragma.

HÀBITS SALUDABLES

 

Evitar els canvis bruscos de temperatura que augmenten el risc de patir infeccions respiratòries. No fumar. El consum habitual del tabac ocasiona importants danys.

CURIOSITATS

La forta intensitat de l’esternut podria lesionar-nos el coll per l’extensió sobtada, és molt important NO girar el cap a l'esternudar!

 

Quan patim un refredat, una grip o altres malalties respiratòries infeccioses, en tossir o esternudar, escampem els gèrmens, podem encomanar la malaltia a les persones que tenim al voltant.

EL NOSTRE RELAT

Un dia un home va començar a fumar. Els seus pulmons es van posar negres i malats, perquè l’home  fumava més d’un paquet i mig diari.

Un dia l’home va començar a fumar més i més fins que al final cada dia es fumava 3 paquets i mig. Llavors un dia el van convidar a anar de festa a la nit i ell ho va acceptar. Al cap d’una setmana els pulmons es van posar malalts i van agafar un càncer molt greu (l’home no ho sabia).

 

L’home va anar a la revisió i el metge li va dir que tenia un càncer de pulmons molt greu però a l’home li era indiferent. I va seguir fumant. Aleshores un dia es trobava molt i molt malament i finalment es va morir.

APARELL CIRCULATORI

Per a què serveix l’aparell   circulatori?

 

L'aparell circulatori s'encarrega de portar la sang per tot el cos. Està format pel cor i els vasos sanguinis. La funció del cor és impulsar la sang pels vasos sanguinis i així, portar la sang per tot el cos.

PARTS DE L'APARELL CIRCULATORI

 

Les parts del aparell circulatori són: 1. el cor 2. els vasos sanguinis 3.la sang 4. les artèries 5.les venes.

HI HAVIA UNA VEGADA...

 

Un dijous 6 d’abril una noia de 18 anys que practicava com a extraescolar el futbol, estava entrenant i estava molt cansada i va caure a terra. Ràpidament l’entrenadora va intentar ajudar-la però no es despertava. Aleshores va trucar a l’ambulància, li va dir que vinguessin de pressa. Quan l’ambulància va arribar van posar a la noia a  la llitera dins de l’ambulància i cap a l’hospital. Quan la noia es va despertar a l’hospital el metge li va explicar que havia tingut una parada del cor i que s’havia desmaiat, però que no és preocupés. També li va dir que no havia de córrer ni jugar a futbol en dues setmanes per assegurar-se que no li tornés a passar res.

 

I conte contat ja s’ha acabat !!!

LA NOSTRA MAQUETA