PRESENTACIÓ

Hola som la Júlia, l'Àlex, el Gerard,la Sofia i el Massimo. Som alumnes de 5èB de l'escola Proa de Barcelona i estem fent un treball que tracta de l'aparell excretor. 

Som "treballadors" molt divertits, amables i amics dels nostres amics. Les nostres aficions son l'handbol, el bàsquet, la natació, l'atletisme i el karate. A part de les aficions ens agraden els acudits dolents, llegir, "venir a l'escola", fer excursions, mirar pel·lícules i anar de càmping. Però sobre tot ens agrada anar a la platja. Us donem les gràcies per mirar aquest blog.

LES PARTS

  L'aparell excretor està format pels ronyons, la bufeta urinària, la uretra, l'urèter i els vasos sanguinis.

  

PER A QUÈ SERVEIX.

Definició

 

Serveix per eliminar les substàncies tòxiques del nostre cos, les quals necessitem expulsar a l'exterior.

COM FUNCIONA L' APARELL EXCRETOR

 

 

1r La sang, carregada de substàncies tòxiques, arriba per l’artèria renal als ronyons.

2n Dins els ronyons, la sang passa per uns petits capil·lars que funcionen com a filtre.

3r Els residus que transporta la sang es queden als ronyons.Es forma l’orina dins dels ronyons.

4t L’orina va cap a la bufeta urinària.

5èvcFinalment, l’orina és expulsada per la uretra.

 

 

 

 

 

CURIOSITATS

 

 Els ronyons filtren tota la sang del cos cada 5 minuts.

Si un dels dos ronyons deixa de funcionar, l'altre augmenta de tamany per a realitzar el treball dels dos.

També es pot sobreviure sense ronyons mitjançant la diàlisi, un filtratge de la sang que s'ha de fer a l'hospital. Les persones que fan diàlisi estan pendents de rebre un ronyó i que els el transplantin.

Sabies que els romans feien servir l’orina (la qual surt per la uretra) com a loció capil·lar, ja que prevenia la caspa i matava els polls? A més, utilitzaven l’orina per tenyir les teles.

Com es forma l'orina:

 

 

L’orina es crea dins l’aparell excretor. Aquest aparell s’encarrega de filtrar la sang, recollir les substàncies residuals que transporta la sang juntament amb una mica d’aigua i, finalment, es crea una substància anomenada orina.

 

HI HAVIA UNA VEGADA...

     Hi havia una vegada un nen que tenia pedres als ronyons i cada vegada tenia més pedres. Els metges i els pares estaven molt preocupats ja que el nen podia morir si no expulsava aquestes pedres quan fes les seves necessitats.

 

Un dia una nova infermera va aparèixer. Com que venia de la Universitat els metges es pensaven que no podria fer gaire cosa, per això va anar d’amagat a l’habitació i va començar a dormir-lo i després el va operar. Quan estava obrint els ronyons, un metge va entrar i es va sorprendre que una noia que acabava de venir pogués fer una operació. I a sobre era una infermera! La va estar mirant una estona i després va anar a dir-li als altres metges. Ells van entrar i van veure que estava fent l’operació i quan va acabar la van aplaudir i van aprendre una lliçó: mai dubtis d’una principiant.LA NOSTRA MAQUETA